Geschiedenis

rijvereniging_SintJanOerle_viertal_vroeger1

NCB Concours Hippique Acht 22/4/1957

rijvereniging_SintJanOerle_viertal_vroeger2
1984_8-tal_L
1984 L 8-tal v.l.n.r: Astrid van Gerwen, Hettie Rijkers, Lenie Geven, Willem Hospel, Karin van Vliet, Marion Hospel, Jos Strick, Marian Das
1988_8-tal_M
1989 Z 8-tal v.l.n.r. Willem Hospel, Natasja Bruinsma, Angelique Gerlag, Astrid van Gerwen, Marian Das, Marion Hospel, Hettie Rijkers, Janet van de Mierden, Lenie Geven
1989_8-tal_Z_voorkant
1989 Z 8-tal v.l.n.r. ?, Janet van de Mierden, Marion Hospel, Hettie Rijkers, Astrid van Gerwen, Ine van de Looy, Marian Das, Natasja Bruinsma, Willem Hospel
1989_8-tal_Z
1989 Z 8-tal:

 

(Serieus) paardrijden en plezier maken

Kort na de 2e wereldoorlog is rijvereniging Sint Jan Oerle op 11 januari 1945 opgericht. In het begin waren er nog niet zoveel leden omdat veel boeren in die tijd hun paard hadden moeten afstaan aan de Duitsers. De Nederlandse regering zorgde er voor dat paarden uit Duitsland werden teruggevorderd. In augustus 1945 konden paarden worden opgehaald in Groningen. Dit werd georganiseerd door de NCB (Nederlandse Christelijke Boerenbond). Meer paarden betekende ook meer leden voor onze vereniging.

18 augustus 1947 hield de rijvereniging haar eerste concours in Oerle. Dat werd gehouden op de weilanden bij P. Bierings. Er kwam veel volk kijken, het was een geslaagd concours. Ook vroeger trok al de hele rijvereniging erop uit als iemand van de vereniging ging trouwen. In 1957 op 22 oktober trouwde Harrie van der Velden en werd zijn gang naar de kerk begeleid met een stoet paarden en ruiters van Sint Jan. Er werden af en toe wedstrijden en vele ritten en snipperjachten georganiseerd door onze rijvereniging en rijverenigingen uit de buurt. Veelal werd dit afgesloten met een samenzijn in het café waarbij de nodige pilsjes genuttigd werden. Kattenkwaad werd er ook uitgehaald. De goede raad van het kroegbazin om de kachel tijdens een koude nacht goed op te stoken werd creatief opgevolgd. Er ging geen hout op het vuur maar lege bierflessen, die smolten, tot groot plezier van de ruiters.

Tot de jaren 70 bestond het volledige ledental van Sint Jan Oerle uit mannen.

Tot de jaren 70 bestond het volledige ledental van Sint Jan Oerle uit mannen. Er kwam geen vrouw aan te pas. Pas begin jaren 70 hebben de eerste dames zich als lid aangemeld. Deze vrouwen hebben wel een poosje meegereden maar hierover is ons verder niets bekend.

Vervolgens is de vereniging door een gebrek aan leden van 1973 tot 1979 niet actief geweest. Totdat de vereniging nieuw leven in is geblazen op 1 februari 1979 door een groep ponyruiters die hun hobby in verenigingsverband door wilden zetten na de overgang van pony naar paard. Bij de heroprichtingsvergadering waren oudleden en mensen die belangstelling hadden zich aan te sluiten bij de club. Vanaf die tijd zijn de leden ook fanatieker gaan wedstrijdrijden zowel individueel als in achttallen en later ook viertallen. In de hoogtijdagen had onze vereniging maar liefst 2 actieve achttallen en niet zonder succes!

Nog steeds zijn onze leden zeer succesvol in de wedstrijdsport. Individueel hebben we jaarlijks kringkampioenen in ons midden en er wordt ook heel dikwijls een goede prestatie neergezet op de Brabantse en de Nederlandse kampioenschappen. Zowel individueel als met het viertal. Ons viertal werd in 2008 in de klasse L 4e van Nederland. En in 2009 in de klasse M zelfs derde! Er komen wat minder biertjes aan te pas dan vroeger maar nog steeds hebben we erg veel plezier samen.

Toen onze vereniging 40 jaar bestond (1945 – 1985) is er een stuk geschreven over de geschiedenis van de club. Voor de geïnteresseerde erg leuk om te lezen. Je kunt een PDF van dit verhaal aanvragen bij het bestuur middels het formulier in te vullen op de contactpagina.